Chcete se naučit, jak si doma připravit perfektní sushi jako od japonského mistra? Přinášíme vám podrobný návod, ve kterém se dozvíte vše potřebné. Díky našim radám tak zvládnete přípravu maki sushi raz dva.
Co budete potřebovat?
Nejprve si připravte všechny ingredience. Mezi základní suroviny patří mořská řasa nori, sushi rýže, která je lepivá a kulatá a přesně svými vlastnostmi splňuje nároky na přípravu sushi, a rýžový ocet k ochucení rýže. Dále budete potřebovat čerstvou zeleninu, jako je avokádo, paprika či okurka, čerstvé mořské plody a ryby a k podávání pak kvalitní sójovou omáčku, wasabi pastu a nakládaný zázvor. Velice důležité je také mít vhodnou bambusovou podložku pro balení samotného sushi, aby vám rolování šlo od ruky.
Příprava rýže je základ
Sushi z velké části sestává právě z dobře ochucené rýže. Jakmile víte, jak na to, je její příprava velice snadná. Začátečníci ale právě v tomto kroku nejčastěji chybují a sushi pak nechutná podle jejich představ. Jak tedy na dokonale připravenou sushi rýži?
Měli byste brát v potaz, že rýže na sushi musí mít tu správnou lepivost, aby vám rolky držely pohromadě ve správném tvaru. Nejprve rýži několikrát důkladně propláchněte pod studenou vodou, dokud voda není prakticky čirá. Omytou rýži dejte do hrnce a zalijte ji vodou. Na 1 kg rýži připadá cca 1,3 l vody. Hrnec přikryjte pokličkou a přiveďte k mírnému varu. Poté ji pouze zlehka promíchejte a ztlumte teplotu. Jakmile se všechna voda odpaří, je rýže hotová. Rýži můžete také připravit v kvalitním rýžovaru.
Hotovou rýži nechte deset minut odpočinout a poté smíchejte zhruba s 1 dcl rýžového octa. Ocet nalijte rovnoměrně na rýži a lehce jej do ní vmíchejte. Rýže musí mít správnou chuť, nesmí být příliš kyselá, aby nepřebila další ingredience. Rýži pak nechte zcela vychladnout a mezitím si připravte zbylé ingredience. Zeleninu i ryby nakrájejte ostrým nožem na zhruba 0,5cm proužky.
Jak rolovat sushi?
Bambusovou podložku obalte v potravinářské fólii, abyste ji poté nemuseli čistit a zároveň se vám sushi nelepilo.
Na podložku si položte nori řasu (hrubou stranou nahoru), navlhčete si ruce a začněte na ni vrstvit sushi rýži. Levou rukou řasu přidržujte a pravou rozprostírejte rýži po celé její šířce. V horní části nechte zhruba 2 cm volné řasy ke slepení rolky. Rýže by měla zůstat kyprá, proto ji příliš nepřitlačujte k řase.
Nyní je čas přidat vámi zvolené suroviny (pro maki sushi maximálně tři ingredience), které vkládejte zhruba doprostřed rýže. S množstvím ingrediencí to nepřehánějte, aby vám šla rolka pěkně zabalit a držela tak svůj tvar.
Jakmile máte naplněno, potřete vodou či rýžovým octem volný vršek řasy a začnete rolovat od spodu nahoru. Při rolování se nebojte přitlačit, aby mělo sushi pěkný tvar a všechny suroviny držely pohromadě. Napoprvé rolka možná nebude úplně perfektní, ale trénink dělá mistra. Sushi mistři se správné přípravě učí i několik let. Připravené sushi krájejte na jednotlivé kousky velmi ostrým nožem a podávejte s miskou sójové omáčky, wasabi a nakládaným zázvorem.
Pokud se vám stále nedaří, nebo chcete toto umění skutečně ovládnout a dozvědět se přitom spoustu zajímavostí, navštivte jeden z našich zážitkových kurzů.