Recept na přípravu sushi rýže:
- 2 šálky (po 150ml = 300g ) sushi rýže důkladně propereme (klidně 7 krát) ve studené vodě. Přilijeme 2,5 šálku vody. Rýži nikdy nesolíme při vaření! Hrnec překryjeme (ideálně průhlednou) pokličkou po celou dobu přípravy. Prudce uvedeme do varu a poté vaříme 15 min pozvolna bez nadzvedávání pokličky. Poté odstavíme z plotny, dáme pod pokličku utěrku a ponecháme ještě 10 minut přikryté. Rýže by se měla krásně oddělit od hrnce.
- Mezitím si připravíme směs rýžového octa na dochucení. Na přípravu tohoto množství sushi rýže dáme do kastrolu 5 lžic sushi rýžového octa 5% kyselosti (nebo 3 lžíce rýžového octa 6,2% kyselosti), 2 lžíce cukru krupice a 1 čajová lžička soli. Zahřejeme na plotně, lépe se tak ingredience rozpustí a spojí a necháme lehce vychladnout. NÁŠ TIP: 500ml rýžového octu s kyselostí 6,2% smícháme s 350g cukru krupice a 70g soli. Na 300g nevařené rýže použijeme 40ml tohoto hotového nálevu. Zbytek namíchaného octu skladujeme ve spíži, lze jej použít i na saláty.
- Hotovou a stále ještě horkou rýži vyklopíme do dřevěné nebo skleněné misky a lehce tam vmícháme (nepoužíváme kovové nádoby) nálev z rýžového octa. Při promíchávání se snažíme nenarušit strukturu zrnek, spíše rýži převracíme. Necháme 5 minut odstát. Pak chladíme vějířem nebo občasným promícháním. Správně připravená sushi rýže je přirozeně lepkavá, optimálně drží potřebný tvar a zrno rýže je zachováno.